Jenny Ek höll vårtalet för Gryts Hembygdsförening. För dig som inte kunde delta, kommer talet i sin helhet här:
Det är skimmer i molnen och glitter i sjön det är ljus över stränder och näs, och omkring står den härliga skogen grön bakom ängarnas gungande gräs. Och med sommar och skönhet och skogsvindsackord står min hembygd och hälsar mig glad
Detta är de inledande stroferna i Gustaf Frödings dikt Strövtåg i hembygden. För många har nog dessa rader snarare gjort sig kända genom Mando Diaos tolkning. En tolkning som låg etta på svensktoppen i 82 veckor. Den låg 7:a på Digilistans årslista för 2013 och på Spotify har den spelats 21 miljoner gånger.
Vad är det då som gör att en modern tolkning av en svensk klassiker blir en sådan storsäljare? Och vad kan vi lära av det?
Jag heter Jenny Ek. Jag är 26, snart 27 år gammal. Jag hade tänkt säga något om hur fint det är med brasor men efter att ha kämpat hela eftermiddagen med att få eld i vår vedpanna utan att lyckas, så är jag lite trött på eld med framförallt på rök. Det är en fördel om sotaren återställer alla spjäll i ursprungligt läge efter sotning..
Jag är uppvuxen i Gryt och en av dem som återvände efter mina studier. En av oss som ser fördelarna med att bo och verka i en bygd som av många andra ses som sommarnöje. En av oss som ser fördelarna med en liten ort, landsbygd och skärgård. Som ser möjligheterna. Som ser omtanke och solidaritet bland grannar och vänner. Min nyblivna fästman, en utflyttad stockholmare, satte själv ord på detta för några veckor sedan när han sade ”Det är så bra med landet, man kan göra så mycket”. Och så är det ju. Här finns möjlighet att starta företag, att arbeta på plats eller att pendla. Att bygga nytt eller bruka något gammalt. Att på sommaren ha nära till vatten och sol. Att på hösten plocka korgen full med bär och svamp eller jaga ihop en full frysbox, att på vintern se snön falla över den tysta skogen och på våren glädjen att gå ut och se marken börja leva igen.
Vad har vi då att lära av Mando Diaos lyckade tolkning av Gustaf Frödings klassiska dikt? Jo, att det går att tolka gamla klassiker på ett nytt sätt och göra dessa till storsäljare genom att nyttja dess styrkor. I strövtåg i hembygden har Mandio Diao utnyttjat Gustaf Frödings förmåga att dikta tillsammans med sitt sätt att tonsätta. Genom att på ett nytt sätt tolka styrkor hos det gamla klassiska väcks klassikerna till liv. Gryt och svensk landsbygd är en klassiker. Med ny teknik, nya möjligheter och stor vilja så går det att tolka vårt klassiska Sverige till ett modernt Sverige, där vi kan peka på styrkorna i en levande landsbygd. Ansvaret för denna utveckling ligger hos oss. Ansvaret att inte vara rädd för det nya men värna styrkorna i det gamla. Vår natur, vår historia, vår vilja och vår sammanhållning är våra styrkor. Vi lever i en miljö där människor levde och verkade i skärgården, där folk bröt ny åkermark i skogen. Lyckades dem så kommer vi att lyckas. Vi är våra egna bästa ambassadörer för detta. Och jag känner förändringen redan nu. Jag ser det i uppslutningen kring skolan, jag ser det i Panget, varvet och Fyrudden. Jag ser det i handelsträdgården och jag ser det hos alla andra som verkar här. Jag ser det i vårt levande föreningsliv. Jag ser det i de nya familjer som bygger nytt och bygger om. Som flyttar hit. Jag ser det i de 118 personer som sprang, lunkade eller gick runt Gryt i Gryts-loppet. TILLSAMMANS ÄR VI STARKA. OCH TILLSAMMANS BYGGER VI VÅR FRAMTID.
Jag vill avslutningsvis tacka för att jag fick tala här ikväll. Jag har många minnen från Björkudden, från skolbesök, från valborgsmässoaftnar och från sommarfester. Från kurragömma i skogen här bakom till vinster på chokladtombolan. Och nu har jag ett nytt fint minne att lägga till samlingen. Tack så hemskt mycket för att ni lyssnade på mig ikväll. LÄNGE LEVE VÅREN.