Quantcast
Channel: Grytportalen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4137

Gryt i litteraturen- en liten förteckning

$
0
0

Gryt i litteraturen – en liten förteckning

Många av oss som är fast- eller deltidsboende i Gryt med omnejd kan ha intresse av att lära oss mer om vår hembygd. Det gäller kanske särskilt de som är nyinflyttade. Som tur är och som framgår här nedanför finns det ganska mycket i form av litteratur att ta del av, särskilt det som handlar om skärgården.
Vi började sammanställa en lista utifrån ”behoven” hos dem som bor inom Snäckevarp. När listan nu har växt har vi tänkt oss att den kan ha ett värde även för andra boende i Gryt och dess närområden.

Vår lista tar upp ett antal verk av mycket skiftande karaktär. För att begränsa oss något, har vi valt att bara ta med texter som direkt kan förknippas med Gryt. Gemensamt är också att de med något undantag finns i tryckt form och kan lånas på biblioteken i Gryt, Valdemarsvik eller Linköping. Några av dem kan skrivas ut från nätet utan avgifter.
Vi har delat in de olika verken i tre kategorier. I den första finns sådana som i huvudsak är faktabaserade, i den andra finns mer personligt färgade texter om folk och folkminnen, och i den tredje finns mer renodlad skönlitteratur.
Utöver de verk som redovisas i listan finns en del källor tillgängliga på nätet, ofta i sådan form att de kan skrivas ut. Det rör sig bl.a. om broschyrer och andra kortare skrifter. Vi har valt att inte ta med dessa i vår lista. På biblioteket i Gryt finns också en rad icke publicerade texter med anknytning till vår bygd. Det handlar bland annat om några uppsatser av studenter på universitetsnivå, men också intressanta texter av Helge och Per Gräslund. Vi har valt att inte heller ta upp dessa i listan.
Beskrivningen av respektive verk har hämtats från olika källor, men är vårt eget försök att ge en bild av innehållet. Bäst uppfattning får man förstås genom att själv läsa böckerna!
Listan ska ses som ett försök att sammanställa uppgifter om den litteratur som skulle kunna intressera oss som bor i Gryt. Det finns säkert fler texter som skulle kunna föras upp på listan. Om du som läsare har förslag på sådana är du mycket välkommen att ta kontakt med Gunnar Enequist på gunnar.enequist at gmail.com eller via 0709-285869.
Inledningsvis vill vi framhålla ett verk som har en särställning och som bör nämnas före alla andra. Det är den s.k. Grytsboken:

Gryt – förr och nu, Gryts Hembygdsförening, 1981

Det är en bred och omfattande beskrivning av Gryts socken, byggd på historiska källor, nedtecknade minnen m.m. Underlag till boken skapades genom mångårigt arbete i studiecirklar inom Gryts Hembygdsförening. Boken täcker in de flesta aspekter på livet i Gryt i såväl forntid som ”nutid”, dvs. fram till omkring 1980.

  1. Beskrivande fakta om vårt närområde
  2. Sveriges Bebyggelse; Östergötlands län, del 8, 1951.

Undertitel: Statistisk-topografisk beskrivning över Sveriges städer och landsbygd. Landsbygden. D. 8 Börrums, Drothems, Gryts, Kuddby …och Östra Ny socknar samt Valdemarsviks köping.

Här ges en omfattande beskrivning av gårdar och byggnader i Gryts socken. I dokumentationen ingår foton, teckningar, flygfoton, kartor m.m. I beskrivningarna redovisas ofta dåvarande och tidigare ägare samt andra uppgifter om fastighetens historia, byggnadsår, tomtens storlek osv. Utöver beskrivning av enskilda fastigheter finns också några övergripande artiklar, bl.a. om bebyggelsens struktur och namnen på härader och socknar.

Finns på Linköpings universitetsbibliotek och Östergötlands museums bibliotek

  1. Vår hembygd – Valdemarsviks socknar, Alf Ericson (red.), 1998.

En beskrivning av gårdar och byggnader i Gryts socken liknande den som gjordes 1958 (se ovan).  Huvudinriktningen är på åretruntboende. I dokumentationen ingår foton, teckningar, planscher, kartor m.m. I beskrivningarna redovisas ofta dåvarande och tidigare ägare samt andra uppgifter om fastighetens historia, byggnadsår, tomtens storlek osv. Uppgifterna har inhämtats genom personliga besök hos ägarna.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Sveriges öar, Anders Källgård, 2013.

I detta verk behandlas svenska öar. Det handlar om öar utan fast landförbindelse. I text och bilder beskrivs bebodda respektive övergivna öar. Till de bebodda räknas sådana som idag är bebodda eller har haft fastboende någon gång efter år 1900.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Östergötlands skärgård, Östergötlands länsmuseum, 1995.

En samling texter av flera författare om olika aspekter på Östergötlands skärgård. I texterna behandlas allt från fornminnen och skeppsvrak till konstnärliga uttolkningar av Gryts skärgård. Några platser beskrivs ingående. Dit hör Lökskär, Häradskär och en medeltida hamnanläggning vid Barösund.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Byggnadstradition i Gryts skärgård, Frans Liliedahl, 2008.

Gryts Skärvårdsförening har tagit fram denna skrift om hur man i gamla tider placerade och utformade sina hus och byggnader i Gryts skärgård. Texten illustreras med akvareller av Karin Klöör.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Ryggåsstugor i Tjust och Hammarkind, Claes-Göran Petersen, 1984.

Författaren har inventerat ryggåsstugor i två kustnära härader, nämligen Tjust och Hammarkind. I boken beskrivs ingående dessa ålderdomliga stugor och deras förekomst. Bland annat beskrivs ”Skomakarstugan” på Harstena, Tant Selmas stuga på Kråkmarö och det s.k. Minnet i Gryt.

Finns på Linköpings universitetsbibliotek och Östergötlands museums bibliotek

  1. Harstena och Kråkmarö. En oskiftad och en skiftad skärgårdsby, Per Gräslund, 1952.

Detta är en licentiatavhandling inom ämnet etnologi. Texten skildrar skärgårdskultur i två byar, bl.a. fördelning av jakt, fiske, åker och äng mellan byns gårdar liksom sambruk mellan dessa samt det laga skiftet och dess konsekvenser.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Kråkmaröborna – skärbor i Gryts socken, Band I: Skärbornas och skärhemmanets historia, Per Gräslund, 2003.

En mycket omfattande och rikligt illustrerad beskrivning av ”den sista generationen infödda och hemmansbrukande Kråkmaröbor” samt öns historia från medeltiden till andra världskriget.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Kråkmaröborna – skärbor i Gryts socken. Band II, Gårdarnas och familjernas historia, Per Gräslund, 2003.

Denna bok kompletterar Band I av boken om Kråkmaröborna (se ovan) genom en detaljerad beskrivning av de olika gårdarna.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Kärlekens trädgård på Lilla Vik, En dröm som blev verklighet, Karola Messner och Jan Gillquist, 2016.

En beskrivning av den trädgård som författarna skapat i Lilla Vik, strax söder om Gryts samhälle. Trädgården är – mot en mindre avgift – öppen för besök av utomstående.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Kustfåglar i Östergötland – inventeringar 2013 – 2019, Länsstyrelsen i Östergötland, 2019.

Rapport från Länsstyrelsen i Östergötland: ”Östgötaskärgården har sin största betydelse för fåglarna som häckningsområde och här möts både insjöarter och marina arter, vilket gör den till en relativt artrik kust. I Östergötland häckar omkring 35 kustfågelarter. Totalt inventerades cirka 2 000 öar och små skär i Östergötlands skärgård, varav vissa var fågelskyddsområden”.

Finns på nätet: https://www.lansstyrelsen.se/download/18.2887c5dd16488fe880d66809/1538549576054/Inventering%20av%20kustf%C3%A5glar%20i%20%C3%96sterg%C3%B6tlands%20sk%C3%A4rg%C3%A5rd1998.pdf

  1. Harstena flora I – III, Axel Olsson, Särtryck ur Svensk Botanisk Tidskrift, 1959

Under 1940–50-talen bodde lektorn i biologi Axel Olsson på Harstena sommartid. Han studerade byns flora och publicerade HARSTENA FLORA i Svensk Botanisk tidskrift 1958 och 1959.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Botanisk inventering av Östergötlands skärgård, Länsstyrelsen Östergötland, 1983.

Rapport från Länsstyrelsen i Östergötland:” Botanisk inventering av Östergötlands skärgård är en presentation av skärgårdens olika växtmiljöer. Dessutom beskrivs översiktligt, för nästan varje ö i hela skärgården, vilka växter som är särskilt vanliga, ovanliga, eller på annat sätt värda ett omnämnande.”

Finns på nätet: https://www.lansstyrelsen.se/download/18.14e585681665e51b751252a/1539346717298/Botanisk%20inventering%20av%20%C3%96sterg%C3%B6tlands%20sk%C3%A4rg%C3%A5rd_1983_2.pdf

  1. Kulturhistorisk inventering i Östergötlands skärgård, Länsstyrelsen i Östergötland, 2006.

Rapport från Länsstyrelsen i Östergötland: ”Under hösten 2005 och hösten 2006 har Kulturmiljöenheten vid Länsstyrelsen i Östergötlands län utfört en kulturhistorisk inventering i Östergötlands skärgård. Inventeringen har ingått som en del i Life-projektet Skogen vid kusten, vilket drivs av Skogsvårdsstyrelsen. I Gryts skärgård inventerades Kättilö.

Finns på nätet:
http://docplayer.se/42265081-Kulturhistorisk-inventering-i-ostergotlands-skargard.html

  1. Kung Waldemars segelled, Gerhard Flink (red.), 1995.

Boken innehåller ett antal uppsatser med olika aspekter på sjöfart under medeltiden. Den gemensamma utgångspunkten är en seglingsbeskrivning för resan från Utlängan i Blekinge till Tallin. Beskrivningen tillskrivs åtminstone delvis Kung Valdemar och anses härstamma från 1230-talet. Leden beskrivs i korthuggna satser, som räknar upp sammantaget 101 platser längs kusten och avstånden mellan dem. Gryt är ett av dessa namn.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Crono-båtsmän i Gryts socken vid Östergötlands båtsmanskompani, Curt Leijon, 1992.

Detta är i huvudsak ett – omfattande – register med karta över de s.k. rotarna i Gryts socken, förteckningar över kronobåtsmän, förteckning över båtsmän vigda i Gryt 1683–1890, över deras barn födda i Gryt under åren 1658–1897 samt förteckning över avlidna båtsmän och deras avlidna familjemedlemmar i 1635–1897.

Finns på Sjöhistoriska museets bibliotek

  1. Från bondelots till yrkesman, lotsning i Östergötland 1537 – 1914, Ulf Bergman, 1995

Denna doktorsavhandling ger en ingående och levande beskrivning av lotsväsendet i Östergötland – såväl dess utveckling som dess avveckling.  De tidigaste uppgifterna härrör från första halvan av 1500-talet och beskrivningen avslutas vid första världskrigets början. I boken behandlas bl.a. verksamheten vid Bokö, Håskö och Kättilö.

Finns på Linköpings universitetsbibliotek och Östergötlands museums bibliotek

  1. Vi och vårt verk: bilder från Sjöfartsverket – då och nu, Sjöfartsverket, 1990

En skrift som berättar om arbete och människor i Sjöfartsverket. Ett kapitel handlar om Häradsskär.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Om säljakt och ålfiske i Harstena fiskeläge, Thord Lindell, 193I, i Svenska landsmål och svenskt Folkliv.

I uppsatsen beskrivs jakten på säl och fisket efter ål på Harstena. Bland annat behandlas redskap, fångstplatser samt hur jakten och fisket gick till. Texten illustreras med flera teckningar av ålderdomliga redskap samt en del fotografier.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Fiskköpare möter fiskare: från Rådmansö till Mönsterås, Lars G. Soldeus, 2015.

I boken beskrivs köp och försäljning av fisk utefter en god del av Östersjökusten, i gammal tid. Bland annat tar författaren upp ”Handeln med fisk bland Östgötaskären”. I detta kapitel behandlas allt från tvister om fiske och fiskevatten till friherrinnan Mörners fiskköparämbete och den omfattande exporten av ål.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Träbiten 92. Två nybyggda båtar, Per Gräslund o. Ulf Hjulström, 1996.

I nummer 92 av tidskriften Träbiten redovisas byggande av två allmogebåtar. Den ena är en s.k. Lillöka från Gryt. Texten är skriven av Per Gräslund och ger en ingående beskrivning av bygget samt hur den färdiga båten fungerar. Texten illustreras med bilder.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Gamla Wammarswyken. Kulturhistoriska strövtåg kring en svensk vik, Richard Gothe, 2003

Ett manuskript från början av 1950-talet som trycktes först 2003, långt efter författarens död. Många historiska aspekter på livet runt Valdemarsviken behandlas, t.ex. skeppsbyggeri. Ett kapitel handlar specifikt om ”Grytaskären i ofredstid”.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Gryts forna medeltidskyrka och dess historia under 1600- 0ch 1700-talen, Victor von Feilitzen, särtryck ur S:t Ragnhilds Gilles årsbok 1945

I denna artikel beskrivs Gryts gamla kyrka under 1600- och 1700-talen. Beskrivningen ges med bl.a. gamla protokoll från sockenstämmor, så långt tillbaka som 1621. Författare är kapten Victor von Feilitzen

Finns på Gryts bibliotek

  1. Gryts kyrka, Bengt Cnattingius, 1993.

Gryts kyrka och dess historia beskrivs i detta häfte. Den gamla kyrkan beskrivs, inklusive den reparation som gjordes 1659. Bland annat var kyrkbänkarna då ”lika som förfallna fähusbås”. I den nya kyrkan, som påbörjades 1798, satsade man på ”ljuskronor af nyaste smak”. Detta och mycket annat behandlas av museimannan Bengt Cnattingius från Linköping.

Finns på Östergötlands museums bibliotek

  1. Passagerartrafiken med ångbåtar på Valdemarsvik 1868 – 1947, Gryts och Valdemarsviks hembygdsföreningar, 2007

En liten häftad skrift med några fakta om ångbåtstrafiken mellan Valdemarsvik och Gryt.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Kort historia över Harstena, Stella Magnusson o. Stig Görtz, 1976.

Som titeln antyder berättas i detta häfte Harstenas historia. Vi får både den allmänna bilden och mer personligt färgade beskrivningar av livet på ön. Som exempel kan nämnas att sjöfågeljakten gav ett välkommet tillskott till det saltade sälköttet och fisken. Sålunda kunde ”en forntida skärkarl till ett enda mål äta en kokt ejder, en kappe (5 l.) kokt potatis och en kanna (ca 3 l.) soppa för att bli mätt”.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Personliga berättelser om natur, kultur och folk
  2. Där havsvågen ligger på. Berättelser och historier från ytterskärgården i Gryt, Albert, Helge och Pelle Gräslund, 2008.

En samling texter av tre generationer Gräslund om Gryts skärgård, några av dess innebyggare samt glimtar ur historien.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Grytbitar med mera, Lars Nahlbom, 2006

En samling berättelser om folk och folkliv i gamla tiders Gryt. Av baksidestexten framgår att vi i boken bl.a. får möta ”Bos-Jocke, smén Boja, Hejamon, Måsse Vitte, Amanda Kavaj och Snaggel-Anna”.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Med mera Grytbitar, Lars Nahlbom, 2006

Ytterligare en samling berättelser om folk och folkliv i gamla tiders Gryt. Fortsättning på ovan nämnda bok.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Harstena, Sven Barthel och Rolf Mellström, 1933.

”Landskapet är det gudomligas hemvist på jorden.” skriver Sven Barthel om Harstena. ”Mycket finstämt om livet, naturen och befolkningen på Harstena när ön ännu var opåverkad av moderniteter såsom telefon, el etc.”. ” Illustrerad i svart/vitt och färg.”

Finns på Gryts bibliotek

  1. Det som du kan ge och det som du kan göra…, Sten Lennquist, 2018.

Boken beskrivs bl.a. så här på Bokus webbplats: ”En bild “från insidan” av svensk sjukvård och krisberedskap … författaren [tar] temperaturen på svensk sjukvård med en blandning av humor och djupt allvar”. Sten Lennquist har också efter pensionen på helt ideell bas arbetat med akutsjukvård i Östergötlands skärgård, där han är känd från media som ”skärgårdsdoktorn”.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Strandhugg i Östergötlands skärgård: en resa i tid och rum, Johan Thyberg, 2014.

”Avsikten med denna bok är att beskriva ett drygt tiotal öar och skär längst ut i Östergötlands skärgård”. Så skriver författaren i inledningen till boken. I Gryts skärgård behandlar han Grönsö, Lökskären, Häradskär och Björkskär. Beskrivningen omfattar öarnas historia, deras natur, bebyggelsen, befolkningen, m.m.

Finns på Gryts bibliotek

  1. S:t Anna och Gryt. Strandhugg i Östergötlands skärgård, Tord Kempe, 1983.

Boken presenteras bl.a. så här: ”[en] odyssé genom övärlden S:t Anna och Gryt. Hans iakttagelser spänner över mer än 30 år, varför hans kännedom om landskapets utveckling, dess befolkningshistoria, dess flora och fauna känns äkta och känslofylld.” Boken är rikt illustrerad med akvareller av författaren.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Våra fritidshamnar Bernt Duhs Tom Selander, 1969

En beskrivning av fritidshamnar utefter den svenska kusten. I Gryts skärgård beskrivs Håskö-Väggön, Harstena, Gubbön, Kättilö, Fyrudden, Lilla Kalvholmen, Olsön-HaLSÖ, Lilla Ålö och Huholmen-Örskär. För varje hamn anges ”hamnförhållanden”, ”Angöring” och ”Förnödenheter”. Dessutom finns flera kartskisser. Boken har några år på nacken, så uppgifterna om förnödenheter är en aning föråldrade. Bland annat anges ”Handelsbod vid Breviksnäs brygga”. I övrigt står sig beskrivningarna säkert bra.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Skärgårdsbilder, Från Östergötland & Småland, Arkösund, S:t Anna, Tjust, Misterhult Pär Jacobsson, 2001

En samling mycket vackra skärgårdsbilder från olika årstider.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Barnen på Harstena, Inga-Lill Fong Karlberg (red.), 2014.

I boken berättar tidigare elever om uppväxt och skolår på Harstena under 40-talet och framåt. Boken skildrar också kvinnornas hårda liv på ön.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Skönlitteratur
  2. Diktsamling, Alsing Svensson, 2005.

Skriften presenteras så här: ”Diktsamling skapad av Alsing Svensson Fångö Gryt under tidsperioden 1972 – 1998”. Alsing kan väl närmast kallas Gryts egen skärgårdsdiktare. Några av de finaste dikterna målar upp vårvinterstämningar med ejdersträck och alfågelsång. Alsings diktning genomsyras av en stark känsla för ekologi och miljö – om naturens lagar.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Över öarna i ljuset, Anna-Christina Sundgren, 2002.

Anna Christina Sundgren, som har skrivit dikterna i boken, är uppvuxen i Gryts/S:t Annas skärgård. Hon har tidigare publicerat dikter i flera tidskrifter. Hennes diktsamling presenteras så här av förlaget: ”En skärgårdsö. En gammal släktgård. Det är 60-tal. Dikterna söker i minnena efter ett landskap och gestalter som inte längre finns. De framkallar bilder som klarnar, avlyssnar stämningar, förnimmer dofter…”

Finns på biblioteket i Valdemarsvik

  1. Fjärran by, Ole Söderström, 1971.

Ole Söderström var son till patron Carl Söderström som ägde Snäckevarp, del av Fyrtorp samt Evelund. På Snäckevarps gård fanns ett gästgiveri som senare flyttades till Evelund och där fanns också en handelsbod. Romanen tilldrar sig i Gryt – i boken kallad Lyrbo. Den skildrar liv och människor i bygden – särskilt på Snäckevarps gård/Evelund – i början av 1900-talet.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Aldrig näcken, Stieg Trenter, 1953

Kriminalroman som utspelar sig i bl.a. Breviksnäs, Hägerö och Ekdalen med omgivningar. Boken ger en bild av en avsides landsända dit polisen knappt kan ta sig p.g.a. dåliga vägar. Inledningen beskrivs så här på Wikipedia: ”Eva Grimm är på väg från Stockholm på brittsommarsemester hos sin gamla väninna Doris, som befinner sig i sommarstugan utanför Valdemarsvik. Eva far med scooter och övernattning hos moster i Nyköping till Flickornas krok i Gryt, där Doris har lovat att hämta med aktersnurran.”

Finns på Gryts bibliotek

  1. Juninätter, Bo Elis Magnusson, 2018.

Bo Elis Magnusson, Grytsbo född och uppvuxen på Häradskär, har skrivit romanen Juninätter. Den beskrivs så här av Bokus: ”En blåsig förmiddag i juni bärgar lotsarna på Häradskär en kapsejsad roddbåt som ligger och driver utanför, ut mot öppna havet på den östra sidan av ön. Ingen människa syns till i båten. Under de närmast kommande nätterna efter bärgningen av båten inträffar en rad märkliga händelser på Häradskär och öborna frågar sig; har detta med den bärgade båten att göra? ….”

Finns på Gryts bibliotek

  1. Han sprang åt fel håll, Bo Elis Magnusson, 2019.

 Denna roman tilldrar sig på och omkring Häradskär i krigstid. Den introduceras så här av Bokus: ”Sommaren 1942 kom kriget till Häradskär, till lotsplatsen i den östgötska ytterskärgården. Påfrestningarna för lotsarna och deras familjer var högst påtagliga. I Bo Elis Magnussons dramadokumentär får vi förstahandsuppgifter ur lotsdagböcker …..”

Finns på Gryts bibliotek

        Sally och Nazistligan, Jan Bergman, 2017.

  1. Sekreterarklubben, Jan Bergman, 2018.
  2. Fotohandlaren i Bizonien, Jan Bergman, 2019.

De ovanstående tre böckerna handlar om svensk underrättelsetjänst under andra världskriget. I böckerna förekommer den svenske ”storspionen” Helmuth Ternberg. Han bodde bl.a. på Bodalens gård på Fångö och i böckerna ovan finns flera möten på gården i ”spionfrågor” dokumenterade med bl.a. fotografier.
Finns på Gryts bibliotek

  1. Tjärlek i Gryts skärgård, Mimmi Malmström, 2019.

Baksidestexten säger bl.a. ”Hon har hittat en annons som lyder: Charmigt äldre hus på ö i Gryts vackra skärgård utarrenderas. En möjlighet för den kreativa att forma sin egen verksamhet. Raderna i tidningen får de båda kvinnorna att packa och flytta, för visst kan de väl skapa sig ett liv där ute i den saltstänkta miljön?”

Finns på Gryts bibliotek


Henning Mankell

Henning Mankell är en av Sveriges internationellt mest kända författare. Han tillbringade många somrar i Gryts skärgård som också förekommer i flera av hans böcker. Så här skriver Google Books: ”…. Hit kommer Wallander till exempel i Den orolige mannen vars upplösning utspelar sig just här. Men även i Steget efter besöker han Gryt, inte minst efter att fallet klarats upp. …. Gryts skärgård spelar också en stor roll i andra av Henning Mankells böcker som Isidors saga, Djup och Italienska skor.”

  47.Sagan om Isidor, Henning Mankell, 1984.

Boktipset.se skriver så här om boken: ”I mitten av 1800-talet, långt ute i den svenska Östersjöskärgården, lämnade den unge fiskaren Isidor sin hemgård. Han ville visa att han av egen kraft kunde få en dröm att gå i uppfyllelse. Han valde sig ett skär att bebo och göra brukat land av. Med häpnad och ett uns av grämelse ser byborna hur Isidor får potatisen att växa i bergsskrevorna. Isidor bygger, samlar och sliter. Och så småningom kan han betala sig fri från arrendet och äga sin egenMen en dag kommer besök från Bergskollegium i Stockholm.”

Finns på Gryts bibliotek

  1. Djup, Henning Mankell, 2005.

Boken tilldrar sig år 1914, det stora krigets första år. Bokus introducerar romanen med bl.a. följande text: ”Lars Tobiasson-Svartman har fått ett hemligt militärt uppdrag att loda för en farled i den östgötska skärgården. Men det han egentligen letar efter är den punkt där hans lod aldrig når botten. Lars Tobiasson-Svartman är en man med starkt kontrollbehov. Han mäter ständigt avstånd, memorerar fartygens tonnage, bestyckning och högsta marschhastighet och när han har svårt att somna tar han fram sitt lod och lägger det mot bröstet …”

Finns på Gryts bibliotek

  1. Den orolige mannen, Henning Mankell, 2012.

I en presentation av boken skriver Bokus: ”En vinterdag 2008 försvinner en pensionerad hög marinofficer, Håkan von Enke, under sin dagliga promenad i Lilljansskogen. För Kurt Wallander blir det en personlig fråga av högsta rang. von Enke är nämligen farfar till Linda Wallanders lilla dotter. Trots att utredningen handläggs av polisen i Stockholm kan Kurt Wallander inte låta bli att engagera sig. När sedan också von Enkes hustru Louise försvinner, lika spårlöst, lika gåtfullt, blir hans engagemang om möjligt ännu större …”

Finns på Gryts bibliotek

  1. Handen – ett fall för Wallander, Henning Mankell, 2013.

Boken introduceras så här av Bokus: ”En höstdag 2002 får Kurt Wallander möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta från Ystad till landet. Men drömmen förvandlas snabbt till en mardröm. I husets trädgård hittar Wallander först ett nedgrävt lik, sedan ytterligare ett. Den kriminaltekniska undersökningen visar att de har legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer det sig att ingen har anmält dem saknade? Wallander och hans kollegor tvingas söka sig bakåt i det förflutna… ”

Finns på Gryts bibliotek

  1. Italienska skor, Henning Mankell, 2015.

Denna bok av Henning Mankells tilldrar sig i Gryts skärgård. Den introduceras så här av Bokus: ”På en ö i yttersta havsbandet lever Fredrik i en stor tystnad, omgiven av sin hund och katt, med en myrstack i sitt vardagsrum. En mörk hemlighet, ett ödesdigert misstag har gjort honom till en skygg ensling. En morgon står en kvinna ute på isen. Det är Harriet som han svek för över 30 år sedan …. ”

Finns på Gryts bibliotek

52.Kvicksand, Henning Mankell, 2015

Bokus beskriver boken bl.a. så här på sin webbplats ”Tankebok av Henning Mankell om en enskild människas och hela mänsklighetens livsvillkor.” Författaren skriver där ”I januari 2014 fick jag besked om att jag hade en allvarlig spridd cancer. Men Kvicksand är inte en bok om död och undergång utan en bok om vad det innebär att vara människa … Jag berättar om kärlek och svartsjuka och om mod och rädsla. Och om hur det är att leva med en dödshotande sjukdom”. I boken finns ett kapitel som rör Gryts skärgård.

Finns på Gryts bibliotek

  1. Svenska gummistövlar, Henning Mankell, 2016.

Svenska gummistövlar är en fristående fortsättning på Henning Mankells roman Italienska skor. Boken introduceras så här av Bokus: ”En höstnatt vaknar den pensionerade läkaren Fredrik Welin av att det brinner våldsamt. Han hinner precis ta sig ut innan det är för sent. Allt han lyckas få med sig är två vänstergummistövlar. Morgonen därpå finns endast aska kvar av hans älskade skärgårdshus. För Fredrik blir den pyrande ruinen också en symbol över ett förspillt liv som går mot sitt slut. Då träder hans dotter Louise och journalisten Lisa Modin in i handlingen och skakar om hans tillvaro i grunden …”

Finns på Gryts bibliotek

 

 

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4137

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!