Antalet vattenskotrar ökar längs vår kust och det är inte alltid att de framförs på rätt sätt, med det ansvar det innebär att köra en sådan farkost.
En vattenskoter bör hålla sig inom farleder, hålla så pass låg hastighet att man inte stör övriga båtar, orsakar onödigt buller, drar upp sjö eller kör för nära fågelskyddsområden.
Den som framför en vattenskoter ska hålla ett gott sjömannaskap, vara kunnig i reglerna till sjöss. Att köra fortare än angiven fart kan leda till dryga böter:
Att köra vattenskoter kan påverka människa, natur och miljö på flera sätt.
Du som är förälder till minderårig som kör vattenskoter, har ansvaret för att ditt barn/ungdom följer reglerna på rätt sätt.
- Störande buller. Intensiv körning inom ett begränsat område kan orsaka oljud och buller. Det kan vara mycket störande för människor och djur.
- Risk för olyckor. Den som kör nära badande människor kan riskera att köra på dem.
- Påverkan på växt- och djurliv. I grunda vatten med mjuka bottnar finns risk för skador. Mjukbottnar är näringsrika och mycket viktiga för såväl sjöfågel som fisk.
- Störande för fågellivet. Vattenskoterkörning kan påverka fåglar, till exempel under häckningstiden.
Var får du köra vattenskoter?
Regler för vattenskoter finns i vattenskoterförordningen. Där står att det är ett allmänt förbud mot att köra vattenskoter. Men:
- du får köra i båtfarleder
- du får köra där länsstyrelsen beslutat om undantag från det allmänna förbudet.
Vattenskoterförordningen
I vattenskoterförordningen står att det endast är tillåtet att köra vattenskoter i farleder, samt i områden där länsstyrelserna beslutat om undantag från det generella förbudet.
Länsstyrelserna kan reglera vattenskoterkörning i enskilda områden på olika sätt. De kan:
- förbjuda vattenskoterkörning i avgränsade områden med stöd av 2 kap 2§ sjötrafikförordningen.
- tillsammans med de regionala polismyndigheterna och Kustbevakningens regioner diskutera möjligheterna att genom tillsyn med stöd av 20 kap 3§ sjölagen lagföra störande körning med vattenskoter.
- peka ut och informera om hänsynsområden i skärgården. I och med det kan de tydliggöra i vilka områden det är särskilt viktigt att ta hänsyn till friluftslivets, natur och behov av tysta områden.